Egy (félig kezdő) biokertész pár naplója IV.

Első lépésként összeírtuk, hogy miket szeretnénk idén termeszteni. Elhatároztuk, hogy nem visszük túlzásba. Próbálunk nem csak a szép eredményre, hanem a kertgondozás élvezhetőségére egyaránt játszani.

Másfelől, mivel még nincs termesztési tapasztalatunk ezen a vidéken, az idei a Nagy Próbaév. Mi válik majd be, mi nem?

Kizárólag olyan fajok jöhettek szóba, amiket gyakran fogyasztunk. Lakto-vegetariánusok lévén azonban a fogyasztott zöldség- és gyümölcsfajták köre a hazánkban elérhetők számával közel egyenlő…
Végül nagy lemondások árán ? 43 fajra és fajtára sikerült leszorítanunk a tervet… Nem lesz ez sok?!

Már rögtön a növények csoportosításakor tanultam férjemtől valami újat. Pusztán taxonómiai helyzetük vagy életformájuk, esetleg fő fogyasztható részük helyett valami számomra „kevertnek” tűnő logika szerint rendeztük őket:
Gyökérzöldségek, burgonyafélék, káposztafélék, levélzöldségek, kabakosok, hüvelyesek, fűszerek, gyümölcsök, egyéb.
(Az egyéb kategóriába két különlegesség, az okra és a sztévia került).

Egy váratlan városi kiruccanáskor bevetettük magunkat egy vetőmag lelőhelyre (elítélhető módon egy nagy barkácsáruházba). A lista nem volt nálunk, de nagyjából emlékeztünk a tervekre.
Hamar megtelt a kosár vonzó csomagolású, színes ábrákkal ékesített kis papírtasakokkal…

Arra figyeltünk vetőmag válogatás közben, hogy
–    ne vegyünk olyat, ami nem helybe vetős, hanem palántázni kell, mert férjem szerint nem lesz se helyünk, se időnk, se türelmünk a palántázáshoz. Ha eljön az ideje, ezeket a fajokat majd előnevelt, vagyis palánta formájában vásároljuk meg.
–    ne vegyünk sokféle fajtát egy fajból. Ha mégis két félét vettünk egy zöldség fajból, akkor az egyik korai, a másik késői fajta volt (pl. sárgarépa).
–    ne vegyünk olyat, amit nem terveztünk.

Utólagosan elemezve, a magvásárlás elég jól sikerült. A palántázandókat nem számítva csupán 2 féle növény szaporítóanyagát kell még máshonnan beszereznünk (krumpli, töröksaláta). A palántázandók közül is bevállaltunk végül néhányat magról (sárga cukkíni, koktélparadicsom, laskatök, szárzeller, piros leveles kel), a többit pedig Krisna-völgytől szeretnénk majd megvásárolni, előnevelt (palánta) formájában (gumós zeller, paradicsom, paprikafajták, padlizsán, brokkoli, fürtös uborka, bazsalikom, földieper, okra).

A magkészletet egy táblázat segítségével tartjuk nyilván, amibe a magok zacskóin található információk alapján felvezettük a fajt, fajtát, vetési időt, palántanevelés esetén a kiültetési időt valamint a betakarítási időt. Az oszlopokat a holdnaptár szerinti ajánlott időpontokkal fogjuk folytatni. Egyelőre így néz ki a táblázatunk:

Ja, és virágukkal díszítő, vagy éppen növénytársítás szempontjából fontos növényfajok magvaiból is vásároltunk, íme:
(háttérben a még havas kert)

A napokban elkezdjük megtervezni a veteményest, összehangolni a vetési időket és a fajok térbeli elhelyezését.

Szilvia

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük