Egy (félig kezdő) biokertész pár naplója III.

Vége felé jár a tél és ilyenkor különös izgalom lesz úrrá a magunkfajta kertészkedő hajlamú egyéneken. A tavasz mind gyorsabban közelít, és ideje az álmok megvalósításához kezdeni, mert ha elmaradnak a kezdő lépések, akkor oda lesz a szépen elképzelt kertecskénk.

Az első kérdések, hogy mi legyen idén a veteményesben, illetve, hogy mit vessünk helybe, és mit palántázzunk?

Azt már megbeszéltük Szilviával, hogy idén egy 7×10 m-es területet fogunk veteményes céljára felásni. Ez lesz a próbaév, hogy mennyi kerti munkát tudunk elvégezni a mindennapos elfoglaltságaink mellett. (Vannak ugyanis gyümölcsfáink is, illetve az idén történik majd meg egy nagy területrész fásítása, illetve építkezni is fogunk. Ezekről a kerti munkálatokról is részletesen beszámolunk majd.)

Alapelvként tűztük ki, hogy egy ágyásból legalább két betakarítással számolunk, lesz tehát elő- és utóvetemény.

A következő lépés az volt, hogy megérdeklődtük a környéken kertészkedőktől, hogy melyek az ezen a vidéken legjobban termő zöldségnövények. Ezt minden kezdő kertésznek érdemes megtennie, de a nem kezdőnek is, ha új területre költözik.

Megtudtuk, hogy nagyon jól teremnek itt Külső-Somogyban a hüvelyesek – különösen a zöldbab, de a mangold és más levélzöldségek is, a kabakosok (főleg a cukkíni és a sütőtök), valamint – a kötött talaj ellenére, ha kellő mennyiségű a trágyázás, illetve a talaj humusztartalma – a gyökérzöldségek, különösen a cékla, a sárgarépa és petrezselyem. Ez persze nem riaszt majd el minket attól, hogy más fajokat is kipróbáljunk, de nagyon fontos tájékoztató információ.

A magvakat az elmúlt napokban meg is vettük, erről Szilvia fog beszámolni, én pedig – ha majd elkészül – a kerttervünk bemutatásával jelentkezem.

Addig is, serényen etetjük a madarakat:

 – Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

One thought to “Nem elvetendő…”

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük