Magvas kérdések

Egy (félig kezdő) biokertész pár naplója IV.

Első lépésként összeírtuk, hogy miket szeretnénk idén termeszteni. Elhatároztuk, hogy nem visszük túlzásba. Próbálunk nem csak a szép eredményre, hanem a kertgondozás élvezhetőségére egyaránt játszani.

Másfelől, mivel még nincs termesztési tapasztalatunk ezen a vidéken, az idei a Nagy Próbaév. Mi válik majd be, mi nem?

Kizárólag olyan fajok jöhettek szóba, amiket gyakran fogyasztunk. Lakto-vegetariánusok lévén azonban a fogyasztott zöldség- és gyümölcsfajták köre a hazánkban elérhetők számával közel egyenlő…
Végül nagy lemondások árán ? 43 fajra és fajtára sikerült leszorítanunk a tervet… Nem lesz ez sok?!

Már rögtön a növények csoportosításakor tanultam férjemtől valami újat. Pusztán taxonómiai helyzetük vagy életformájuk, esetleg fő fogyasztható részük helyett valami számomra „kevertnek” tűnő logika szerint rendeztük őket:
Gyökérzöldségek, burgonyafélék, káposztafélék, levélzöldségek, kabakosok, hüvelyesek, fűszerek, gyümölcsök, egyéb.
(Az egyéb kategóriába két különlegesség, az okra és a sztévia került).

Egy váratlan városi kiruccanáskor bevetettük magunkat egy vetőmag lelőhelyre (elítélhető módon egy nagy barkácsáruházba). A lista nem volt nálunk, de nagyjából emlékeztünk a tervekre.
Hamar megtelt a kosár vonzó csomagolású, színes ábrákkal ékesített kis papírtasakokkal…

Arra figyeltünk vetőmag válogatás közben, hogy
–    ne vegyünk olyat, ami nem helybe vetős, hanem palántázni kell, mert férjem szerint nem lesz se helyünk, se időnk, se türelmünk a palántázáshoz. Ha eljön az ideje, ezeket a fajokat majd előnevelt, vagyis palánta formájában vásároljuk meg.
–    ne vegyünk sokféle fajtát egy fajból. Ha mégis két félét vettünk egy zöldség fajból, akkor az egyik korai, a másik késői fajta volt (pl. sárgarépa).
–    ne vegyünk olyat, amit nem terveztünk.

Utólagosan elemezve, a magvásárlás elég jól sikerült. A palántázandókat nem számítva csupán 2 féle növény szaporítóanyagát kell még máshonnan beszereznünk (krumpli, töröksaláta). A palántázandók közül is bevállaltunk végül néhányat magról (sárga cukkíni, koktélparadicsom, laskatök, szárzeller, piros leveles kel), a többit pedig Krisna-völgytől szeretnénk majd megvásárolni, előnevelt (palánta) formájában (gumós zeller, paradicsom, paprikafajták, padlizsán, brokkoli, fürtös uborka, bazsalikom, földieper, okra).

A magkészletet egy táblázat segítségével tartjuk nyilván, amibe a magok zacskóin található információk alapján felvezettük a fajt, fajtát, vetési időt, palántanevelés esetén a kiültetési időt valamint a betakarítási időt. Az oszlopokat a holdnaptár szerinti ajánlott időpontokkal fogjuk folytatni. Egyelőre így néz ki a táblázatunk:

Ja, és virágukkal díszítő, vagy éppen növénytársítás szempontjából fontos növényfajok magvaiból is vásároltunk, íme:
(háttérben a még havas kert)

A napokban elkezdjük megtervezni a veteményest, összehangolni a vetési időket és a fajok térbeli elhelyezését.

Szilvia

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 hozzászólás to “Magvas kérdések”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image dscn6457-jpg image fnyn_2010apr17_k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image dscn6452-jpg image dscn6436-jpg image dscn6465-jpg image fnyn_2010apr17_4_k-jpg image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image dscn6394-jpg image dscn6415-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman