Öko-völgy a mexikói COP16 konferencián

Alapítványunk munkatársai az idén is jelen vannak a Klímacsúcson, amely jelenleg zajlik Mexikóban, Cancun városában. Az immár 16. alkalommal, az UNFCCC égisze alatt megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciáról olvashatunk helyszíni beszámolót az Öko-völgy Alapítvány titkárától, Kirs Györgytől. Az első részben a klímacsúcs helyszíneit, a körülményeket ismerhetjük meg.

A rendezvény házigazdája, a mexikói kormány mindent meg is tett, hogy az ideérkező résztvevők hasznosan, eredményesen és kellemesen töltsék az idejüket. Egyrészt Cancun az a paradicsomi üdülőövezet, ahol szabadidejében biztos mindenki megtalálja azt a szórakozási lehetőséget, amire vágyik a konferencia széleskörű programja mellett. Másrészt a szervezők is mindent elkövetnek, hogy eredményes legyen az itt tartózkodás. A főbb események négy helyszínen zajlanak.

A Moon Palace Hotel komplexum ad otthont a különféle kormányok és kormányzati szervek plenáris ülései számára, valamint az ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységekhez, interjúk készítéséhez, sajtóközleményekhez, stb. Még egy meditációs kertet („Meditation Garden”) is biztosítanak a résztvevők számára a hotelhez tartozó pazar tengerpart mentén, ahol mindenki jól átgondolhatja, mit mondott, illetve hallott az üléseken és milyen tetteket foganatosít majd ezek után, hogy enyhítse az éghajlatváltozást.

A konferencia második helyszíne a Cancunmesse nevű vásárcsarnok, ahol elsősorban a nem kormányzati szervezetek és néhány állam, illetőleg állami szerv kiállításai kaptak helyet. A jelenlevők listája hosszú, ezért felsorolásukra nem vállalkozunk, reméljük olvasóink elhiszik nekünk, hogy mindenki itt van, aki él és mozog; vagy aki számít a környezetvédelem világában. A kiállítók mellett a hatalmas csarnokban kaptak helyet azok a pavilonok is, ahol különféle előadásoknak, bemutatóknak lehetünk szem- és fültanúi, amelyek valamiféle módon mind kapcsolódnak az éghajlatváltozás sürgető kérdéseihez.

Az előadások mellett megtekinthetjük az amazoni őserdőről szóló remek fotókiállítást, részt vehetünk a NASA szakemberei által tartott – és interaktív bemutatóval tarkított – előadáson, magunkba szippantva a globális felmelegedést alátámasztó adatok, képek és videóanyagok tömkelegét, de ha ez sem elég, akkor beugorhatunk a mexikói pavilonba egy kis spanyol nyelvleckére, vagy kedvünkre vásárolgathatunk a helyi kultúrát és termékeket bemutató rendkívül széleskörű választékú piacon.

A harmadik helyszín az „Éghajlatváltozás falva” (azaz, a hitelesség kedvéért: a Villa de Cambio Climático), ami elsősorban a hazai kiállítók számára biztosít helyet. Itt is láthatunk állandó kiállításokat, előadásokat, sőt koncerteket is, hiszen a kis- és nagyszínpadon lépnek fel az elsősorban mexikói illetőségű zenekarok, együttesek és egyéni előadók. Megnézhetjük Willy Sousa fényképtárlatát, amely Mexikót, az itteni sokszínű kultúrát és embereket hívatott bemutatni. Pompás fotókiállításának i-betűjére egy nemzetépítő és a kulturális hagyományok megőrzésére buzdító nagyszerű kisfilm teszi fel a pontot.

A negyedik helyszín a Klímafórum nevű rendezvény, amely Puerto Morilloban került megrendezésre – körülbelül 75 km-re Cancun városától, illetve 15 km-re a Cancunmesse helyszínétől –, és ahová még nem sikerült eljutnunk a közlekedési viszontagságok miatt. Amúgy az első három helyszín is igen messze van egymástól, általában több kilométerre, de szerencsére a kiváló szervezésnek köszönhetően ezek könnyen megközelíthetők a rendszeres buszjáratokkal, amelyek a konferencia helyszínei és a hotelek között közlekednek.

Összefoglalva az első hét eseményeit leszögezhetjük, hogy egy jól szervezett konferenciának lehetünk a résztvevői, amely reméljük az eredményesség szempontjából tekintve is teljesíti a hozzá fűzött reményeket a globális felmelegedés megfékezésére, illetve enyhítésére irányuló törekvésekben, valamint őszintén reméljük a kormányok és kormányzati szervek is eredményesen zárják a konferenciát a CO2 kibocsátást szabályozó (és más környezetvédelmi) egyezmény(ek) elfogadásával és ratifikálásával.

De ahhoz, hogy végső választ kapjunk erre a reményteli kérdésre, legalább még egy hetet várni kell…

Kirs György
Öko-völgy Alapítvány

1 hozzászólás to “Öko-völgy a mexikói COP16 konferencián”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. január 20.
2018. február 17.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla