Krisna-völgy szomszédságában, somogyvámosi kertünkben felállított mérőállomás adatai alapján elkészítettem a 2012-es év Walter-Lieth-féle klímadiagramját. Tavaly hazánk minden táját kisebb-nagyobb mértékben aszály sújtotta, és ez alól Somogy megye sem volt kivétel.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja rendkívül egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyetén kiértékelését.

Első közelítésben figyeljük meg a következő ábrán a sárga vonalkázással jelölt területeket, ezek mutatják a 2012-es év aszályos időszakait (ahol a feketével jelzett csapadék-görbe a pirossal jelölt hőmérsékleti görbe alatt fut).

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak).
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése (fagyos hónap 2012-ben Somogyvámoson nem volt).
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A mi ábránkon a csapadék éves összege  nem jól olvasható, ez 2012-ben Somogyvámoson mindössze 481 mm.

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettem. Katt ide

 

– Kun András –

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük