A 2013-as év klímadiagramja

2013_W_L 100x1002013-ban Krisna-völgyben, és a szomszédos Somogyvámoson egyaránt nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. Adataink alapján elkészítettük a 2013-as év Walter-Lieth-féle klímadiagramját. Tavaly hazánk területén mindenütt viszonylag nagy mennyiségű csapadék hullott, az aszályos időszakok relatíve rövidek voltak. Ez alól Somogy megye sem volt kivétel.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja rendkívül egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyetén kiértékelését.

Figyeljük meg a következő ábrán a sárga vonalkázással jelölt területeket, ezek mutatják a 2013-as év aszályos időszakait (ahol a feketével jelzett csapadék-görbe a pirossal jelölt hőmérsékleti görbe alatt fut). A megelőző két esztendővel (2011, 2012) szemben tavaly az aszály rövid ideig tartott.

2013_Walter_Lieth diagram

 

Emellett a következők is leolvashatók az ábráról:
– Aszályhajlamos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak). 2013-ban csak júliusban és októberben látunk ilyet.
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2013-ban Somogyvámoson nem volt.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege  2013-ban Somogyvámoson 845 mm.

A 2012-es év diagramja ide kattintva érhető el

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

Abra ertelmezese

A diagramot a www.zivatar.hu c. honlapon elérhető programmal készítettük.

Kun András & Pártha dász
Öko-völgy Alapítvány

2 hozzászólás to “A 2013-as év klímadiagramja”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem, a sugárhajtású repülőgépek és az internet következtében minden ország függ mások erőforrásaitól, és kölcsönösen hatással van egymásra, pontosan, mint a Húsvét-sziget klánjai. Az ő hazájuk éppúgy magában áll a Csendes-óceánban, mint a mi Földünk a világűrben..."
Jared Diamond