Túllövés Napja – 2012. augusztus 22.

A túllövés napja minden évben az a naptári dátum, amelyiken az emberiség fogyasztása meghaladja a Föld biokapacitását, azaz felhasználja mindazt az erőforrás mennyiséget, amelyet az adott évben a bolygó kizsákmányolása nélkül termelni tudunk. Adott területen (Föld), ahol az ökológiai lábnyom (terhelések) mértéke meghaladja a biokapacitást (eltartóképességet), fenntarthatatlanságról beszélünk.

Tovább
Egy hónapos önkéntesség a Krisna-völgyben

Dr. Bakos Ferenc biológus 2012. tavaszán közel négy hétig dolgozott önkéntesként a Krisna-völgyi biogazdaságban. Személyes hangvételű beszámolójában tapasztalatait, a Krisna-völgyben átélt élményeit osztja meg honlapunk olvasóival.

Tovább
300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről az elmúlt 30 évben

Ez 52 százalékos csökkenést jelent – derült ki az MME ernyőszervezete, a BirdLife International és az Európai Madárszámlálási Tanács adataiból. A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulása jól jelzi az európai élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiók környezeti állapotát, így ez nem csak természetvédelmi szempontból riasztó adat.

Tovább
Átbillenési ponthoz közelít a Föld

Ha kifeszítünk egy rugót, majd elengedjük, visszaugrik eredeti formájába. Ha tovább húzzuk, még mindig visszaugrik – egészen addig, amíg el nem veszti ezt a képességét, és a rugó haszontalan drótdarabbá válik. A tudósok egy része attól tart, hogy pontosan ez történhet a Földdel, ha különböző rendszereit túlfeszítik.

Tovább
Növényalkalmazás a klímaváltozás idején (7.) – Ikertűs fenyők a Mediterráneumból

Ha földközi-tengeri nyaralásunkból visszatérve fel akarjuk idézni a néhány száz kilométerre lévő táj megkapó mediterrán hangulatát, a kezünkben a lehetőség. A fajgazdag Pinus nemzetség csak néhány faját alkalmazzuk Magyarországon jelenleg, pedig az alább bemutatott fenyők (fiatalkori fagyvédelem mellett) bátran telepíthetőek lennének. Érdemes megismernünk őket, kísérletezni velük!

Tovább
Mit együnk, igyunk kánikulában? Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hőséget?

Indiában tudják, mi a kánikula! Az Ayurveda, a legősibb orvostudomány hasznos tippekkel segít „túlélni” a hőséget. Indiában mindenki ismeri, hogy mely növényeknek van hűtő és fűtő hatása a szervezetre. Ez az indiai konyhaművészet alapja. Úgy néz ki, eljött az ideje eltanulni nekünk is az indiaiaktól ezt a hasznos tudományt.

Tovább